Skip to main content
Scholen

Duurzame inzetbaarheid bij SVOK

By 28 november 2024No Comments

“Betrokken medewerkers vormen de sleutel tot succes”

Hoe houd je medewerkers gemotiveerd en betrokken? Adviseur duurzame inzetbaarheid Jacqueline Kleine en HR-adviseur Sharif Ramdjan vertellen aan Voion hoe zij samen met medewerkers een heldere visie op duurzame inzetbaarheid hebben ontwikkeld. Met deze visie als kompas zet SVOK diverse initiatieven in om het welzijn en de ontwikkeling van medewerkers te stimuleren.

“Je moet eerst een visie hebben en een stip op de horizon met elkaar bepalen.” Met deze woorden vat Jacqueline de eerste stap in het proces van het creëren van een duurzame werkomgeving bij SVOK samen. Samen met Sharif ontwikkelde ze een interactieve workshop om samen met het bestuur, leidinggevenden en medewerkers de visie vorm te geven. “Zo hebben we de vraag ‘Waar willen we als organisatie over een aantal jaar staan?’ beantwoord. Het resultaat van dit intensieve proces hebben we vastgelegd in een krachtige afbeelding.”

Een visueel kompas voor duurzame inzetbaarheid
“Ik heb de visie, de afbeelding altijd bij me, want dan kan ik hem aan iedereen laten zien”, licht Jacqueline toe. “Op die afbeelding zie je twee poppetjes: de medewerker en de leidinggevende staan op dezelfde hoogte. De praatwolkjes boven de medewerker en leidinggevende illustreren het open en gelijkwaardige gesprek dat ze voeren over duurzame inzetbaarheid. Dit symboliseert onze visie dat leidinggevenden een ondersteunende rol hebben en medewerkers stimuleren om zelf de regie te nemen over hun werk en welzijn.”

Ze vervolgt: “De vijf raderen van de afbeelding vertegenwoordigen de belangrijkste thema’s die medewerkers hebben aangegeven: sterk in je werk, werkplezier, werk-privébalans, vitaliteit en loopbaanontwikkeling. Deze thema’s zijn een praktisch hulpmiddel om gesprekken over duurzame inzetbaarheid te structureren. Zo kunnen we samen met medewerkers in kaart brengen waar zij behoefte aan hebben en welke ondersteuning ze nodig hebben. De afbeelding is dus meer dan alleen een plaatje. Het is een visueel hulpmiddel dat de kern van onze visie op duurzame inzetbaarheid weergeeft: een gelijkwaardige samenwerking tussen leidinggevende en medewerker, gericht op het welzijn en de ontwikkeling van de medewerkers.”

Commitment door betrokkenheid: de kracht van een gezamenlijke visie
“Door de visie samen met de medewerkers te ontwikkelen, hebben we niet alleen een gedeeld doel gecreëerd, maar ook een sterke basis voor samenwerking”, benadrukt ze. “Dit onderstreept het belang om nooit de stap van visie, draagvlak en commitment over te slaan. Wanneer medewerkers zich betrokken voelen bij de visie, geeft het ook richting aan hun eigen handelen.”

Visie in de praktijk
“Door middel van studiemiddagen en andere initiatieven is de visie verankerd in de hele organisatie”, legt Jacqueline uit. “Tijdens deze studiemiddagen verdiepen medewerkers zich in de verschillende aspecten van duurzame inzetbaarheid, zoals werk-privébalans, vitaliteit en loopbaanontwikkeling. Ook stimuleren we ze om mee te denken over de implementatie van de visie en hun eigen ervaringen te delen. Medewerkers begrijpen daardoor beter wat de visie inhoudt en zijn actief betrokken bij de implementatie ervan. Onze visie is het uitgangspunt voor alles wat we doen.”

Regie op duurzame inzetbaarheid: een breed scala aan ondersteuningsmogelijkheden
“Uit onze visiebijeenkomsten bleek duidelijk dat onze medewerkers behoefte hebben aan meer informatie over thema’s als rouw, mantelzorg, de overgang en de uitdagingen van jonge gezinnen. Om hierop in te spelen, zijn we proactief aan de slag gegaan. Jacqueline heeft, samen met medewerkers en teamleiders, een plan van aanpak ontwikkeld. We bieden een breed scala aan ondersteuning, van informatiebijeenkomsten waar kennis en ervaringen worden gedeeld, tot individuele begeleiding die afgestemd is op de persoonlijke situatie van elke medewerker. Denk hierbij aan een consult bij een verpleegkundig overgangsconsulent”, vertelt Sharif.

Verdiepingsbijeenkomsten: handvatten voor mantelzorgers
Hij gaat verder: “Naast informatiebijeenkomsten organiseren we ook verdiepingsbijeenkomsten over specifieke thema’s. Binnenkort is er weer een bijeenkomst over mantelzorg. Tijdens deze bijeenkomst gaan we dieper in op de persoonlijke ervaringen van onze medewerkers met mantelzorg. Met als doel om onze medewerkers handvatten te bieden om zelf meer regie te krijgen over hun situatie en om de combinatie van werk en mantelzorg makkelijker te maken.”

Inzicht in werkvermogen en persoonlijke ontwikkeling met WAI
SVOK heeft de Work Ability Index (WAI) geïntroduceerd om medewerkers inzicht te geven in hun huidige werkvermogen en hen te helpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Jacqueline geeft een voorbeeld: “Op het Jac. P. Thijsse College hebben we gezien dat er een sterk verband is tussen werk-privébalans en werkvermogen. Door te investeren in workshops op dit gebied, vergroten we de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers.”

Coaching: de sleutel tot duurzame loopbaanontwikkeling
Naast de WAI biedt SVOK ook loopbaancoaching aan. Ze verduidelijkt: “Medewerkers kunnen anoniem en vertrouwelijk sparren over hun loopbaan en persoonlijke groei.” Sharif voegt toe: “Door middel van onze laagdrempelige APK-gesprekken kunnen medewerkers hun loopbaanpad verkennen en concrete stappen zetten. Voor degenen die meer begeleiding nodig hebben, is er een uitgebreider traject beschikbaar.”

Investeren in vaardigheden: training motiverende gespreksvoering
Daarnaast hebben teamleiders aangegeven dat ze meer willen leren over motiverende gespreksvoering met betrekking tot duurzame inzetbaarheid. Sharif vertelt: “Ze ervaren dit als een uitdaging en willen handvatten om medewerkers te ondersteunen bij het maken van langetermijnkeuzes.”

Ontwikkeling in eigen hand
Hij concludeert: “SVOK zet zich in voor de duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers door hen te empoweren met kennis en vaardigheden. Door het delen van ervaringen en het bieden van gerichte ondersteuning, creëren we een cultuur waarin iedereen de ruimte krijgt om te groeien. Samen werken we aan een toekomst waarin medewerkers niet alleen betrokken zijn, maar ook volledig in controle over hun eigen welzijn en ontwikkeling.”

Bron: Voion