Skip to main content
Scholen

Leerlingen ontwerpen milieustraat voor de toekomst

By 4 juni 2021juni 5th, 2021No Comments

We verbruiken op dit moment veel te veel materialen en gooien vaak producten na gebruik weg bij het grof restafval, waarna het meeste wordt verbrand. Dit zorgt voor een zware belasting op ons klimaat en een tekort aan grondstoffen. Dat kan anders! Leerlingen van het Bonhoeffercollege bedachten alvast hoe een milieustraat er in de toekomt uitziet; een milieustraat die is gericht op hergebruik en reparatie in plaats van op weggooien.

Expo op het schoolplein
Elf groepjes leerlingen van het Technasium van het Bonhoeffercollege presenteerden dinsdagmiddag 2 juni op het schoolplein hun ontwerpen aan wethouder Peter van Diepen van Heiloo en wethouder Paul Slettenhaar van Castricum. De wethouders kozen voor het ontwerp van Derek, Joeke, Marlou en Fleur. Hun milieustraat is gebouwd van herbruikbaar materiaal en heeft de vorm van een zonnebloem. Je kunt er omheen rijden om je herbruikbare goederen af te geven. Een leuk detail is de inpandige zonnebloemkwekerij. Het team gaat als prijs op een SUP uitje om zwerfafval uit het water te halen. Binnenkort zijn de maquettes te zien in de gemeentehuizen.

Wethouder van Diepen: “het was lastig om winnaars te kiezen, in alle ontwerpen zitten interessante ideeën. We hebben uiteindelijk gekozen voor dit ontwerp omdat het heel mooi uitgewerkt is, aan al onze eisen voldoet en het team ook nog eigen ideeën heeft toegevoegd’. Wethouder Slettenhaar: “We hebben veel inspiratie opgedaan die we kunnen gebruiken, want we zijn ons aan het oriënteren op hoe een nieuwe milieustraat voor de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo er uit kan zien.’

Werken aan presentaties, maquettes en posters
De leerlingen van het Bonhoeffer hebben de afgelopen maanden, onder leiding van architectenbureau Natrufied, gewerkt aan het ontwerpen van een milieustraat die niet gericht is op weggooien maar op hergebruiken. De leerlingen bedachten hoe de milieustraat zelf uit herbruikbare materialen gebouwd kan worden. Sommige kozen voor bouwen met natuurlijke materialen. Anderen stelden voor om te bouwen met gebruikte materialen, bijvoorbeeld van de milieustraat zelf of uit panden die gesloopt worden. Ook dachten ze na over hoe de bezoekers van de milieustraat het best hun bruikbare spullen kunnen inleveren en zuiniger met materialen om kunnen gaan. Het samenwerken was een behoorlijke uitdaging omdat de leerlingen maar de helft van de tijd les hadden en veel thuis moesten werken. Ondanks dat zijn er hele mooie ontwerpen uitgewerkt.

Bron: Lokale omroep Uitgeest