Skip to main content
Scholen

Meiden van Kennemer College winnen twee prijzen op Girlsday

Jonge meiden enthousiast maken voor een technisch beroep is de insteek van de jaarlijkse Girlsday. Bovendien kun je leuke prijsjes winnen, bleek dinsdag op het Kennemer College in Heemskerk.

Op 15 april zouden meiden tussen de tien en vijftien jaar oud bezoekjes afleggen aan technische bedrijven, maar voor het tweede jaar op rij zorgde corona dat het een online evenement werd.

Een kleine twintig meiden van de Internationale Schakelklas namen deel aan Girlsday. Ze kregen een virtuele rondleiding door Tata en konden vragen stellen aan vrouwelijke medewerkers met technische functies. De anderstalig opgevoede meiden konden ook meedoen aan een wedstrijd. Ze moesten een poster en een blikwikkel ontwerpen.

De jury koos uit adik tweeduizend meiden uit de regio tussen Haarlem en Zaandam, hun prijswinnaars. En de meiden van het Kennemer College vielen liefst tweemaal in de prijzen.

Geschiedenisleraar Peter de Heere en decaan Judith Rijkhoff zijn trots op hun meiden. De Heere: ,,We hebben volgens mij nog nooit iets gewonnen met dit event, en nu gelijk tweemaal.’’ Rijkhoff ziet dat het evenement werkt. ,,Ze reageren er positief op. En het is natuurlijk eens wat anders dan een les Nederlands of rekenen.’’

Hans Nooij van Techport en Tata reikt de prijzen uit. Een lokaal zit vol nietsvermoedende meiden. ,,Het gebeurt niet vaak dat een school twee prijzen wint’’, spuit Nooij nog wat slagroom op de taart. Technische beroepen zijn, vindt hij, echt een goede keuze. ,,Het is allang niet meer zo dat je alleen lasser of elektricien kunt worden. Er is veel variëteit. Bovendien is er veel werk in te vinden en goed mee te verdienen.’’

Een eerste ’verdienste’ krijgen de meiden als groep uitgereikt: een blik-robot. Die ze nog wel zelf in elkaar moeten zetten. Daar vallen meerdere meidenmonden al van open. De prijs wonnen ze met hun poster waarop ze ’Meer in blik bewaren is de wereld sparen’ als ’duurzame lokroep’ hadden geschreven.

Dan richt Hans het woord tot de 14-jarige Farah Habib. Zij heeft namelijk met haar blikwikkel de individuele eerste prijs gewonnen. En die keuze van de jury is begrijpelijk, blijkt als haar wikkel met een beamer wordt getoond. Mooi getekend, kleurrijk en voorzien van een duurzame boodschap.

Tot ieders verbazing wordt een nieuwe fiets het lokaal ingereden, die nu van Farah is. Ze is er zichtbaar blij mee. ,,Ik heb wel eens vaker iets gewonnen met tekenen. Maar ik ben op deze prijs best wel trots’’, vertelt de in Egypte geboren Farah Ze woont nu drie jaar in Nederland en wil binnenhuisarchitect worden. Hans lijkt dat een goed plan.

Onder de meiden blijkt meer technisch talent te zitten. De 16-jarige Yusur wil bijvoorbeeld automonteur worden en een ander meisje chirurg.

Bron: Dagblad Kennemerland